Miből készülnek paleolit ételeink?

Paleolit ételeinket az alábbi paleolit táplálkozásnak megfelelő alapanyagok felhasználásával készítjük. Alapanyagaink beszerzésénél előnyben részesítjük a természetes környezetben élő állatok (vadak, legeltetett marha, tanyasi csirke stb.) húsait és a szabadon termett zöldségeket, gyümölcsöket. Lehetőség szerint a helyben előállított élelmiszer-alapanyagokat vásároljuk, mert ezeket nem kell távolról beutaztatni, ezért nem igényelnek tartósítószer kezelést. Ráadásul több tápanyag marad meg bennük és kisebb mértékben szennyeződnek. A helyi élelmiszer-alapanyagok felhasználásával ugyanakkor karbonlábnyomunkat is csökkentjük és a helyi gazdaságokat is támogatjuk.

Vadhúsok:
szarvashús, őzhús, vaddisznóhús, vadnyúlhús, fürj, vadkacsa, fogoly, fácán

Egyéb húsok:
marhahús, borjúhús, sertéshús, birka, bárány- és ürühús

Szárnyasok:
csirke, jérce, tyúk, kappan, kakas, pulyka, kacsa, liba, gyöngytyúk

Halak - édesvízi:
süllő, fogas, harcsa, pisztráng, csuka, keszeg, folyami ponty, tükörponty, kecsege, kárász, busa

Halak – tengeri:
tőkehal, tonhal, makréla, lazac, angolna, tok, hekk, cápa, harcsa, tintahal

Gombák:
erdei csiperke, rókagomba, vargánya, kucsmagomba, laskagomba, erdei gombakeverék

Zöldségek:
paprika, paradicsom, uborka, retek, újhagyma, vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, főzőtök , articsóka, brokkoli, cékla, feketegyökér, karfiol, káposzta, kelbimbó, kínai kel, padlizsán, paraj, pasztinák, rebarbara, fejes saláta, jégsaláta, spárga, sóska, zeller, cukkini, pitypang, endivia

Gyümölcsök:
alma, birsalma, körte, mazsola, dinnye, szilva, kökény, szőlő, szelídgesztenye, barack, cseresznye, meggy, füge, áfonya, egres, ribizli, málna, szamóca, banán, narancs, mandarin

Magvak:
dió, mák, mandula, szezámmag, tökmag, lenmag, hántolt napraforgó

Fűszerek, ízesítők:
szegfűszeg, kakukkfű, rozmaring, tárkony, petrezselyem, köménymag, torma, fűszerpaprika, fekete- és fehérbors, kapor, majoránna, koriander, rozmaring, ánizs, bazsalikom, oregánó, szegfűbors, szerecsendió, fokhagyma granulátum, lestyán, babérlevél, borsikafű, gyömbér, sáfrány, kurkuma, mustármag

Lisztek:
mandulaliszt, kókuszliszt, lenmagliszt, gesztenyeliszt, tökmagliszt, szezámmag liszt, napraforgóliszt

Édesítéshez:
Xilit(nyírfacukor), Stevia, Eritrit

Csokoládé:
natúr kakaóporból saját magunk készítjük

Sütéshez:
kókuszolaj, olíva olaj, vaj, lenmagolaj, libazsír, kacsazsír, sertészsír, halzsír, sütőpor, szódabikarbóna

Egyéb:
kókusztejpor, kókuszkrém, natúr lekvár

Alapanyagok, melyek túlzott használatát kerüljük:
tojások (házi tyúktojás, fürjtojás, strucctojás), sajtok (Trappista, Camembert, füstölt sajtok, Feta).

Alapanyagok melyek túlzott használatát téli időszakban kerüljük:
paprika, paradicsom, padlizsán, csicsóka

Nem használunk a paleolit ételek készítésekor:
tej és tejtermékek (kivéve a kemény sajtok), búza, árpa, rozs, rizs, cirok, köles, kukorica, hajdina, amarant, zab, keményítőt tartalmazó gyökerek, burgonya, kristálycukor, fruktóz, hüvelyesek (babfélék, borsófélék, lencse, földimogyoró, szója és szójakészítmények), hidrogénezett étolajak és margarin

Előfordulhat, hogy egyes konyhánkon újnak számító alapanyag nem szerepel listánkon. Ezeket folyamatosan töltjük fel oldalunkra.