Paleósan sem kell lemondanunk a palacsintáról

paleo palacsintaA paleó diétára áttérve azt tapasztaljuk, hogy bizonyos, korábban naponta fogyasztott élelmiszerek egyáltalán nem hiányoznak, és nem is érezzük szükségesnek a pótlásukat. Vannak azonban olyanok, amelyek után továbbra is sóvárgunk, olyannyira, hogy akár meg is bánjuk, hogy áttértünk az új étrendre. Ilyen hatása van általában a kenyérnek, illetve kedvenc édességeinknek, süteményeinknek. De szerencsére maglisztekből is elkészíthetjük őket, így nem kell lemondanunk róluk a paleo diétát követve sem. Népszerű édesség a palacsinta: biztosan senki sem örülne, ha azt hallaná, hogy a továbbiakban sosem ehet. Pedig nem kell más, mint egy jó recept (nem mindegy, milyen maglisztet használunk) és egy kis kitartás.

Palacsinta gesztenyelisztből

A gesztenyelisztből, útifűmaghéj hozzáadásával készült palacsinta íze és állaga a megtévesztésig hasonlít a „valódiéra”, egyedül a színe sötétebb egy kicsit. Elkészítéséhez 1 kávéskanálnyi útifűmaghéjat tegyünk egy tálba, majd öntsünk rá 2 dl vizet. Turmixoljuk össze botmixerrel, és hagyjuk állni 10 percig, amíg a héj jól megszívja magát: teljesen felveszi a vizet, és zselés állagúvá válik.

Ezután adjunk hozzá 10 púpozott evőkanál gesztenyelisztet, 2 dl kókusztejet, 6 tojást és egy csipet sót, majd turmixoljuk alaposan össze a tésztát. Ez a mennyiség megfelel desszertnek négy fő számára; ha második fogásnak szeretnénk ebédre, kétszerezzük meg az adagokat. Az összeállított nyers tészta állaga pont olyan lesz, mint a búzalisztes palacsintáé.

Változatos töltelékek

Egy merőkanállal merjünk ki belőle adagokat, és egy kis olvasztott kókusz- vagy pálmazsíron, alacsony hőfokon süssük ki. Egy picit több idő kell, hogy a palacsinták oldala megsüljön, mint a hagyományosnál, így ne próbáljuk meg addig megfordítani, ameddig teljesen el nem válik a serpenyőtől. A kész palacsintát megtölthetjük eritrittel kevert kakaóval vagy fahéjjal; pépesített banánból, eritritből és kakaóból készült krémmel vagy totuval. Ha ebédig kihűlnek a palacsinták, a kakaósakat tegyük be 15-20 másodpercre a mikróba, hogy megolvadjon a töltelék; úgy még finomabb.