Paleós ételekkel tényleg jól lehet lakni?

paleo ételSokan szkeptikusan állnak hozzá a paleolit diétához, de azért kíváncsiak rá, mi is ez; ezért paleós ismerősük látványos eredményeit (jobb hangulat, egészségügyi problémák mérséklődése, súlyvesztés) elirigyelve úgy gondolják, adnak neki egy esélyt. Többen azonban már pár nap alatt feladják arra hivatkozva, hogy paleós fogásokkal egyszerűen „nem lehet jóllakni”. Úgy érzik, a fehér kenyérből készített szendvics helyett a tojásrántotta nem látja el őket elég energiával, fáradtak, kimerültek; ha pedig ebédre salátát fogyasztanak köretnek krumpli helyett, éhesek maradnak. Pedig, ha felülkerekednének ezeken a kezdeti „tüneteken”, később a diéta számtalan pozitív hatását tapasztalhatnák.

A váltás kezdeti hatásai

A kezdeti fáradtság oka lehet maga a váltás is; hasonlót érezhetünk egy méregtelenítő léböjtkúra első napjaiban, ez azonban hamar elmúlik.

De a hozzáállásunk is döntő fontosságú: ha előre eldöntöttük, hogy ez a diéta úgysem hat, és csak fáradtak leszünk tőle, valószínűleg így is fogjuk érezni. Bár a gluténtartalmú szendicsek, reggelizőpelyhek átmenetileg valóban jobban telítenek, az ezekben található szénhidrátok gyorsan felszívódnak, és hamarosan újra éhesnek érezzük magunkat. Tehát, ha elegendő mennyiséget eszünk a paleós élelmiszerekből, hosszabb időre láthatjuk el magunkat energiával. Tény, hogy néhányukból valóban többet kell enni a tartalmas reggelihez vagy vacsorához (salátából legyen nagyobb egy adag, mint krumpliból volt), hogy biztosíthassuk a szükséges kalóriát szervezetünk számára. De azoknak sem kell lemondaniuk az egészséges étkezésről, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy aktívan sportolnak. Ők fogyasszanak több olajos magvat vagy maglisztből készült péksüteményeket.

Minden hozzáállás kérdése

Mivel a paleo diéta nemcsak egy táplálkozási forma, hanem egy életmód, követői egy idő után más szemmel tekintenek majd magára az étkezésre: a mértéktelen habzsolást felváltja az ételek gondos elkészítése és kényelmes elfogyasztása (egy kitartó kísérletezgetés eredményeképp összehozott különleges paleo ebédet vétek is lenne két perc alatt bekapni). Illetve újra „felfedezik” az éhség érzését: természetesen nem koplalnak, de elfogadják, hogy szervezetüknek valójában nincs szüksége annyi élelmiszerre és annyi felesleges kalóriára, amennyit korábban fogyasztottak. Így csak akkor esznek, amikor tényleg éhesek – akkor viszont valóban tápláló és egészséges fogásokat, amit hosszú távon a szervezetük is meghálál.