Kagyló, polip és tintahal – paleo fogások a tenger mélyéről

paleo tengergyümölcseA tengeri herkentyűk vegyes érzelmeket váltanak ki a fogyasztókból – egyesek rájuk sem bírnak nézni, mások viszont alig várják, hogy a tengerparti nyaralás alkalmával teletömhessék velük a hasukat. A tengeri halak és más élőlények fogyasztását nem csak a paleolit diéta ajánlja; paleósként viszont kifejezetten érdemes ezeket fogyasztani, főként magas ómega-3-zsírsav-tartalmuk miatt; de a polip, a tintahal, a kagyló és társaik számos más jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek.

Kagyló

A kagylóban az ómega-3-zsírsav mellett nagy mennyiségű glükozamin található, amely „megolajozza” az ízületeket, így rugalmassá teszi a porcokat, segít megelőzni azok kopását, aminek köszönhetően a mozgásszervi bántalmak elkerülhetők. Folytatás

Paleósan sem kell lemondanunk a palacsintáról

paleo palacsintaA paleó diétára áttérve azt tapasztaljuk, hogy bizonyos, korábban naponta fogyasztott élelmiszerek egyáltalán nem hiányoznak, és nem is érezzük szükségesnek a pótlásukat. Vannak azonban olyanok, amelyek után továbbra is sóvárgunk, olyannyira, hogy akár meg is bánjuk, hogy áttértünk az új étrendre. Ilyen hatása van általában a kenyérnek, illetve kedvenc édességeinknek, süteményeinknek. De szerencsére maglisztekből is elkészíthetjük őket, így nem kell lemondanunk róluk a paleo diétát követve sem. Népszerű édesség a palacsinta: biztosan senki sem örülne, ha azt hallaná, hogy a továbbiakban sosem ehet. Pedig nem kell más, mint egy jó recept (nem mindegy, milyen maglisztet használunk) és egy kis kitartás.

Palacsinta gesztenyelisztből

A gesztenyelisztből, útifűmaghéj hozzáadásával készült palacsinta íze és állaga a megtévesztésig hasonlít a „valódiéra”, egyedül a színe sötétebb egy kicsit. Elkészítéséhez 1 kávéskanálnyi útifűmaghéjat tegyünk egy tálba, majd öntsünk rá 2 dl vizet. Turmixoljuk össze botmixerrel, és hagyjuk állni 10 percig, amíg a héj jól megszívja magát: teljesen felveszi a vizet, és zselés állagúvá válik. Folytatás

Házi paradicsompüré olaszos paleo ételekhez

paradicsompüréPaleósként is fogyaszthatunk olaszos ételeket, hiszen a maglisztből vagy a kígyópálma zseléjéből készült tészta remek alapot biztosít hozzá, illetve a pizzaalapot is megsüthetjük maglisztekből. A kemény sajtok is fogyaszthatók alkalmanként, mértékkel a diéta keretein belül. Viszont szükség van még egy fontos összetevőre, mégpedig paradicsomszószra. A bolti pürék általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, tehát a paleo diétába nem illeszthetők be, valamint a kristálycukor teljes mellőzése következményeképp egy paleós valószínűleg túl édesnek érezné őket, és nem is ízlene már. Ráadásul ezekben a készételekben rengeteg mesterséges adalékanyag, ízfokozó, aroma, tartósítószer és állagjavító lehet.

Csak érett paradicsomból lesz zamatos szósz

Inkább válasszunk bio paradicsompürét, ha nincs kedvünk otthon pepecselni vele, de a legjobb természetesen a házi változat. Az elkészítése elég időigényes, de megéri. A püréhez az érett, zamatos paradicsomok a legmegfelelőbbek; halvány, kényszerérett zöldséggel inkább ne is próbálkozzunk, mert a szósznak így alig lesz íze, és vissza fogjuk sírni a boltit. Folytatás

Paleocsinta: palacsinta paleolit módra

paleocsintaAki paleolit szemlélet szemlélet szerint étkezik, az kénytelen a hagyományos péksüteményekről, édességekről, süteményekről lemondani, hiszek ezek szinte kizárólag olyan szénhidrát tartalmú alapanyagokból készülnek, melyeket a paleolit szemlélet nem engedélyez.

Nem is gondolnánk azonban, hogy ez a lemondás csak látszólagos, hiszen a paleolit konyha is számos lehetőséget biztosít számunkra, ha éppen valamilyen finom desszertre vágyunk. Jó példa erre az étlapunkon is rendszeresen felbukkanó paleocsinta is.

A paleocsinta valójában egy kizárólag a paleolit szemléletbe beleillő alapanyagokat tartalmazó palacsinta, mely mind kinézetében, mind élvezeti értékében nagyon közel jár a mindenki által ismert hagyományos palacsintához. Folytatás

Ínycsiklandó banán paleolit ételek

banánGyümölcsökből nagyszerű paleolit finomságok készíthetőek. Ínycsiklandozó banán paleolit ételek elkészítésénél nem lesz szükségünk nagyobb konyhai tudásra. Az édességekhez pár hozzávaló szükséges és a kezdők is azonnal el tudják készíteni őket.

A banán nyersen, sütve, grillezve is fogyasztható. Mivel könnyen emészthető, így a gyomorból nagyon gyorsan kiürül. A banán számtalan hatóanyagot tartalmaz.

Mit tegyünk, ha nem elég levegős a paleo kenyértészta?

paleo kenyérA paleolit diétára áttérve sokaknak a paleo kenyerek, péksütemények elkészítése okozza a legnagyobb problémát. Igaz, finom kenyeret sütni tényleg nehéz: még a paleós táplálkozási tanácsadó, számtalan paleo szakácskönyv szerzője, Mezei Elmira is azt vallja, hogy kezdeti receptjeit ma már senkinek sem ajánlaná. Tehát a paleós kenyérkészítés sokat fejlődött az elmúlt években, így a jelenlegi péksütemények egyre inkább hasonlítani az „igaziakra”, azaz a búzalisztből készültekre. Ha találunk egy jó receptet, és nem adjuk fel a próbálkozást, remek kísérőt készíthetünk a reggeli rántotta, kolbász vagy töpörtyű mellé.

Igazi, szivacsos állagú, ropogós péksütemények

Sokaknak az jelent problémát, hogy bár finom a saját készítésű paleo kenyér, az állaga nem olyan, mint megszokták: nem is kenyérre, inkább keményebb piskótára vagy kekszre hasonlít. Folytatás

Paleo fasírtok hússal és hús nélkül

paleo fasírtHa tök-, répa- vagy kelkáposzta-főzelék az ebéd, de pörkölt vagy tojás helyett másra vágyunk feltétnek, készíthetünk fasírtot húsból vagy akár zöldségekből is. Aki vegetáriánusként követi a paleolit diétát, vagy egyszerűen épp nincs kedve húst enni, készíthet például cékla- vagy brokkolifasírtot.

Hús nélküli fasírtok

A brokkolifasírthoz 15 dkg zöldséget főzzünk meg sós vízben, majd szűrjük le, és villával törjük pépesre. Zsemle helyett használjunk maglisztet vagy abból készült kenyeret: áztassuk be egy kis vízbe, majd nyomkodjuk ki, és adjuk hozzá a brokkolihoz. Üssünk a pépbe egy tojást, adjunk hozzá sót és borsot, és nyomjunk bele egy jókora gerezd fokhagymát. Keverjük jól össze, formázzunk belőle kis golyókat, ezeket lapítsuk ki, hempergessük meg maglisztben vagy szárított paleo kenyér morzsájában, és kókuszzsírban süssük ki. A céklafasírt hasonlóan készül: fél kiló céklát hámozzunk meg és reszeljünk le. Folytatás

Paleo receptek jégsalátával

jégsalátaA salátákat előnyben részesítjük a paleo táplálkozásban. A jégsaláta ropogósabb levelekkel rendelkezik, mint a normál fejes salátának. Víztartalma nagyobb, nem fonnyad meg könnyedén.

Íze friss, kellemes. Nagyon finom, és könnyen elkészíthető jégsaláta paleo receptek közül lehet válogatni. A tisztítása egyszerű, azonnal konyhakész állapotúra lehet hozni. Főzve és párolva is fogyasztható.

Paleo reggeli angolnából

angolnaA halakat soha nem szabad kihagyni a paleolit módon elkészült fogásokból. Az angolna kiváló vendégváró falatnak számít, a húsa nagyon ízletes. Az angolna nagyon finom csemegének számít.

Nem mindenhol kapható, és frissen a legjobb. Paleo reggeli is készíthető belőle, lisztbe panírozva érdemes kisütni és máris fogyasztható. Sok benne az omega 3.

Főzelékek paleósan

főzelékA paleolit táplálkozásra áttérők egyik legnagyobb bánata, hogy ha szigorúan betartják az alapelveket, az egyben azt jelenti, hogy nincs többé borsó-, bab-, lencse- vagy sárgaborsófőzelék. Persze vannak, akik ennek ellenére újévkor esznek egy tányér lencsét, de az év többi időszakában száműzik étrendjükből a káros, a beleket áteresztővé tévő lektint tartalmazó hüvelyeseket. Szerencsére nemcsak ezekből készíthetünk főzeléket vagy ahhoz hasonló pépes ételt, illetve lisztes rántás vagy habarás nélkül is megoldhatjuk a dolgot.

Hüvelyesek helyett

Nemcsak borsóból, babból vagy lencséből készülhet főzelék, hanem tökből, cukkiniből, kelkáposztából, karalábéból, brokkoliból, káposztából vagy répából is. De szinte bármilyen zöldséget fogyaszthatunk pépesítve; ne zavarjon, ha egyébként nem szokták így elkészíteni, bátran próbáljuk ki; nem muszáj, hogy a fogás szerepeljen a szakácskönyvekben. Folytatás