Paleo tejszínhab kókuszkrémből

paleo tejszínA paleo diétára áttérve egy ideig biztosan hiányoljuk kedvenc édességeinket, amíg rá nem jövünk, milyen finom desszerteket tudunk készíteni maglisztekből és természetes édesítőkből is. Szinte mindent újra lehet gondolni, a fagyitól kezdve a palacsintán át a tortákig. A sütik krémje készülhet magas kakaóvaj-tartalmú étcsokiból vagy kakaóporból és ghíből, a tésztájába pedig kerülhet kókuszzsír margarin helyett. Egy valami hiányzik csak: a tejszínhab, amely nemcsak a süteményeket dobja fel, hanem a krémeket, pudingokat, fagylaltokat, sőt, még egy tál epret is.

Vitamindús tejszínhab

Bár a hagyományos, tehéntejből készült tejszínből, cukor hozzáadásával nyert tejszínhabról természetesen le kell mondanunk; elkészíthetjük a paleós változatát, amely ugyanolyan krémes, levegős és édes lesz, mint a valódi.

A kókusz húsából pépesítéssel nyert kókuszkrémből kiváló tejszín válik. A krém nem veszít semmit a kókusz jótékony hatásaiból; ugyanúgy nagy mennyiségű B-, D- és E-vitamint, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, mint maga a gyümölcs; tehát erősíti a csontokat, antioxidáns hatása végett lassítja az öregedési folyamatokat, illetve karban tartja az izmokat és az idegeket.

Sűrű és édes

A kókuszkrém sűrűbb, mint a tehéntejből készült tejszín, így hígíthatjuk egy kis kókusztejjel vagy vízzel, mielőtt a habszifonba töltjük. Adhatunk hozzá valamilyen természetes édesítőszert, például eritritet, xilitet vagy sztíviát is ízlés szerint, bár már önmagában is elég édes – a valódi tejszínnél azért egy kicsit kevésbé. Ezután a hagyományos módon csavarjuk be a habpatront a szifonba, és máris kész a tejszínhab. Ugyanúgy kinyomhatjuk, mint a valódit, bár előfordulhat, hogy egy kicsit nagyobb erőkifejtésre lesz szükségünk. Díszíthetünk vele tortát, tehetjük gyümölcskehelybe, de a reggeli kávénkra is nyomhatunk belőle.