Kagyló, polip és tintahal – paleo fogások a tenger mélyéről

paleo tengergyümölcseA tengeri herkentyűk vegyes érzelmeket váltanak ki a fogyasztókból – egyesek rájuk sem bírnak nézni, mások viszont alig várják, hogy a tengerparti nyaralás alkalmával teletömhessék velük a hasukat. A tengeri halak és más élőlények fogyasztását nem csak a paleolit diéta ajánlja; paleósként viszont kifejezetten érdemes ezeket fogyasztani, főként magas ómega-3-zsírsav-tartalmuk miatt; de a polip, a tintahal, a kagyló és társaik számos más jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek.

Kagyló

A kagylóban az ómega-3-zsírsav mellett nagy mennyiségű glükozamin található, amely „megolajozza” az ízületeket, így rugalmassá teszi a porcokat, segít megelőzni azok kopását, aminek köszönhetően a mozgásszervi bántalmak elkerülhetők.

Időseknek, nehéz fizikai munkát végzőknek és aktívan sportolóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Alga

A tengerekben és az édesvizekben is megtalálható moszatok számos tenger gyümölcseiből készült fogás kiegészítő elemei lehetnek. Magas jód- és klorofilltartalmuknak köszönhetően serkentik a pajzsmirigymormon termelését, lúgosítják a vért, és erős antioxidáns hatással bírnak. Segítik növelni a teljesítményt, javítják a koncentrációt, és a hangulatunkra is pozitív hatással vannak.

Kaviár

A kaviár magas kalcium- és foszfortartalma mellett különböző fehérjéket tartalmaz, amelyek segítik a bőr regenerálódását. A benne található A-vitamin erősíti a szemet, a kálium pedig szabályozza a vérnyomást. Külsőleg is előszeretettel alkalmazzák drága arckrémekben és pakolásokban, ugyanis a bőr számára igazi csodaszer.

Polip

A polip húsa nagyon jó vasforrás, így a vérszegénység megelőzésére kifejezetten ajánlott. A csontokat erősítő kalcium, vérnyomáscsökkentő kálium, illetve az anyagcsere-folyamatokat szabályozó, valamint az idegrendszert és az izmokat karbantartó foszfor is bőven van benne.

Tintahal

A tintahal B12-vitamin-tartalmával erősíti a szívet, illetve ellátja a szervezetet a működéséhez szükséges réz 90 százalékával. A réz többek közt a vas beépítésében és a vörös vértestek képzésében játszik szerepet.