Így szerettethetjük meg a gyerekekkel a paleót

sült zellerHa a háziasszony elhatározásából a család áttér a paleo diétára, a családfő még könnyebben elfogadja a változást, hiszen megérti, hogy mindez az egészsége megőrzését szolgálja. Ő a betegségek megelőzése végett hajlandó arra, hogy lemondjon a kenyérről, a tejről és a tésztáról, és zöldségköretet fogyasszon burgonya helyett. Egy idő múlva pedig megszokja, és az eredményeket (jó közérzet, egészség, testsúlycsökkenés) tapasztalva meg is szereti az új diétát és a paleo fogásokat. A gyermekek esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet: őket nem érdekli, valami egészséges-e, csak az, hogy finom legyen. Kétfélét főzni viszont egyik háziasszony sem szeretne. Szerencsére nem is kell; néhány trükk segítségével a gyerekekhez is közelebb hozhatjuk a paleót.

„Sült krumpli” zellerből

Ha a kicsi hiányolná kedvenc sült krumpliját, készítsünk neki – burgonya helyett zellerből. Ha a zöldséget a szokásos hasábokra vágjuk, és kisütjük sertés- vagy kókuszzsírban, hasonló színe és állaga lesz, mint a sült krumplinak – az íze pedig még érdekesebb is. „Krumplipürét” is készíthetünk belőle, ha puhára pároljuk, majd botmixerrel pépesítjük.

Fehérrépát is adhatunk hozzá. Ha más zöldségeket készítünk köretnek, keverjük őket: az eredmény legyen minél színesebb, vonzóbb. Tehetünk rá szalonnát vagy ghít is, így gazdagabb aromájú lesz a köret. Mutassunk példát a gyerekeknek: ha azt látják, hogy a szülők is jóízűen fogyasztják el az adagjukat, nekik is nagyobb kedvük lesz hozzá.

Natúr gyümölcs helyett csokis

Mivel a gyerekek imádnak játszani, egy vicces külsejű ételt is szívesebben megesznek. A reggeli paleo kenyérből készített szendvicsre tegyünk paradicsomból szájat és tojáskarikákból szemet. A tej pótlása nem olyan problémás, hiszen a kókusz édeskés ízét a gyerekek általában szeretik. Először inkább ezt használjuk helyettesítésre, mint a magtejeket. Ha nem eszik meg magában a gyümölcsöt, kockázzuk fel őket, keverjük össze, és folyassunk rá magas (legalább 80 százalékos) kakaóvaj-tartalmú étcsokoládét. Maglisztből is készíthetünk édességeket, így kedvenc desszertjükről sem kell lemondaniuk.