A paleo diéta méregtelenítő hatása

paleo diétaAz élelmiszerekben található adalékanyagok, a vízzel és a levegővel a szervezetünkbe jutó szennyeződések és egyéb környezeti hatások miatt a testünkben nagy mennyiségű méreganyag halmozódik fel. Ezek hosszú távon legyengítik az immunrendszert, így hajlamosabbá válunk a különböző betegségekre, illetve az egyes szervek működésének hatékonyságát is rontják. Népszerűek a különféle méregtelenítő kúrák, amelyek ezen méreganyagok eltávolítását tűzik ki célul: a diétázó napokig csak folyékony táplálékot vagy gyümölcsöt fogyaszt, hogy megszabadíthassa a szervezetét a felhalmozódott szennyeződésektől, megemésztetlen anyagoktól. Azonban, ha a méregtelenítő kúra végeztével az illető visszatér a hagyományos táplálkozáshoz, ismét káros anyagokat visz be a szervezetébe, így a folyamat kezdődik elölről.

A feldolgozott élelmiszerekben található emészthetetlen anyagok

A nyugati táplálkozásban népszerű alapanyagok, a gabonák, a tejtermékek és a hüvelyes zöldségek a szervezet számára emészthetetlen anyagokat, glutént, laktózt és lektint tartalmaznak. A készételekben, konzervekben, levesporokban, édességekben, hústermékekben pedig rengeteg mesterséges adalékanyag, például aromák, ízfokozók, színezőanyagok, tartósítószerek, színezékek, édesítőszerek találhatók, amelyek némelyikével a szervezet szintén nem tud mit kezdeni: mivel nem hasznosítja őket, azok ugyancsak felhalmozódnak benne.

Méregtelenítő kúra helyett

A paleo egyik legfontosabb alapelve, hogy száműzzünk az étrendünkből minden olyan anyagot, amelyet a szervezet nem tud feldolgozni. Ha egyáltalán nem eszünk ilyesmit, nem lesz szükségünk méregtelenítő kúrákra, hiszen nem viszünk be káros anyagokat – vagy legalábbis lényegesen kevesebbet, mint azelőtt. A méreganyagok eltűnésének előnyei számtalan formában megmutatkoznak majd: néhány héttel vagy hónappal a paleóra való áttérés után azt tapasztaljuk, hogy sokkal jobb a hangulatunk, szebb a bőrünk, a hajunk, nincsenek emésztési problémáink, jobban kezeljük a stresszt, nyugodtabban alszunk, és kellemesebb a közérzetünk.