A kókuszolaj mint bőrápoló

kókuszolajAz egyik legnépszerűbb paleolit alapanyag, a zsír, az olaj, a vaj és a margarin helyett is használható kókuszolaj vagy kókuszzsír nemcsak a konyhában jó segítőtárs. Jótékony hatásait a gyomrunk mellett a bőrünk is élvezheti, ha külsőleg is alkalmazzuk, ugyanis remek hidratálókrém, hajpakolás vagy masszázsolaj válik belőle. A trópusi tájakon, ahol a kókusz mindig rendelkezésre áll, előszeretettel spriccelik a kókuszolajat a bőrükre a helyi lakosok napolaj helyett, ugyanis megvédi őket a nap káros sugaraitól.

A bőr puhává és rugalmas tapintásúvá válik

A szobahőmérsékleten olaj, a hűtőben tartva pedig zsír állagú kókusztermék telített zsírsavakat, azaz közepes lánchosszúságú triglicerideket tartalmaz. A bőrre kenve az puha és rugalmas tapintásúvá válik. A kókuszzsír segít a bőr belsejében tartani a nedvességet, nem engedi távozni a pórusokon keresztül; így az hidratált lesz, nem szárad ki, és kevésbé ráncosodik. Rendszeres használatával a bőr egészségesebb hatást kelt, felszíne egyenletessé válik, a pórusok pedig kevésbé láthatók.

A kókuszzsír antibakteriális hatású

A kókuszzsír laurinsavat is tartalmaz, amely fertőtlenítő hatású, így megakadályozza, hogy baktériumok telepedjenek meg az apró sebekben, vagy jussanak be a bőrbe a pórusokon keresztül. Természetesen antibakteriális hatását belsőlegesen fogyasztva is élvezhetjük: a kórokozók elpusztításával a kókuszzsír segít erősebbé tenni az immunrendszert, így az ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. A kókuszolaj antioxidáns hatású E-vitamint is tartalmaz, amely a káros szabadgyökök lekötésével lelassítja az öregedési folyamatokat, így a bőr sokáig fiatal és ránctalan marad. A kókusz fehérjében gazdag, amely szintén kívülről-belülről táplálja a bőrt, és felgyorsítja az új bőrsejtek termelődését, így elősegíti a sebgyógyulást. A kókuszolaj egyik nagy előnye, hogy nem avasodik; többek közt ezért a boltokban kapható bőrápoló készítményekben is előszeretettel használják alapanyagként, hiszen sokáig eláll.